23948sdkhjf

Ny arkitektskole modtager hæder: Det er et pragteksemplar i forhold til prisen

Opførelsen af den nye arkitektskole i Aarhus er et pragteksempel på, hvordan man som bygherre kan få arkitektur af særdeles høj kvalitet uden et prætentiøst budget.

Sådan lyder vurderingen fra Arkitektforeningen, der netop har hædret Bygningsstyrelsen, som er bygherre, for opførelsen. Bygningsstyrelsen har modtaget foreningens Æreskalejdoskop 2021.

Om Æreskalejdoskop

 • Æreskalejdoskopet er Arkitektforeningens bygherrepris, som tildeles offentlige myndigheder og institutioner eller private virksomheder og enkeltpersoner, som på inspirerende vis har arbejdet med arkitektonisk kvalitet til værdi for samfundet.
 • Prisen har været tildelt siden 1979.
 • Sidste år modtog Odense Kommune Æreskalejdoskopet for Thomas B Trieges Gade.
 • Med kåringen af Bygningsstyrelsen ønsker Arkitektforeningen at sætte fokus på styrelsens afgørende rolle for udviklingen i byggeriet og den arkitektoniske kvalitet i det byggede miljø.

Når BYGST nu modtager arkitektforeningens Æreskalejdoskop skyldes det, at de har skabt et vellykket bygningsværk på baggrund af en åben, inddragende og professionelt styret proces. En proces, der demonstrerer, at det er muligt at skabe et kvalitetsbyggeri inden for et rimeligt budget og til tiden ― uden at gå på kompromis med den arkitektoniske kvalitet.

- Med den nye arkitektskole i Aahus har Bygningsstyrelsen vist, hvordan man som bygherre kan få arkitektur af særdeles høj kvalitet. Uden høje budgetter ― men derimod med åbenhed og mod til at afprøve og gennemføre nye tilgange, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen, i en pressemeddelelse.

- Det er utroligt positivt, at Bygningsstyrelsen, som er en af landets vigtigste bygherrer, er med til at udvikle byggeriet i en positiv retning, hvor arkitekturen på alle måder er blevet taget alvorligt.

Arkitekturen er prioriteret højt

Bygningen udstråler ifølge Arkitektforeningen på alle måder kvalitet ― både som bygningsværk og uddannelsesinstitution. Den er dedikeret til brugerne af huset ― de arkitektstuderende ― med rum til alt fra modelbyggeri og avancerede robotter til tegnesale, auditorier og materialebibliotek. Samtidig åbner bygningsværket sig op for bydelens og byens borgere, lyder det.

Fakta om byggeriet:

 • Bygherre: Bygningsstyrelsen / Arkitektskolen Aarhus
 • Totalrådgiver: ADEPT
 • Ingeniør: Tri-Consult
 • Entreprenør: A. Enggaard A/S
 • Arkitektsamarbejde, projektkonkurrence og dispositionsforslag: ADEPT, Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted
 • Bygherrerådgivning: Etos Ingeniører, A2, Nord Arkitekter
 • Øvrige rådgivere: Steensen Varming, Lendager Arktekter,
 • Landskab: ADEPT
 • Kunst: Lea Porsager
 • Bibliotek: Praksis Arkitekter
 • Budget: 287 millioner kroner Areal: 12.500 m2 I brug: 2021

Gennem hele processen er arkitekturen blevet prioriteret højt, startende med en åben international idekonkurrence efterfulgt af en projektkonkurrence og et efterfølgende tidligt entreprise-udbud.

Og resultatet bærer i høj grad præg af et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem bygherre, arkitekter, entreprenører og rådgivere ― og ikke mindst af, at lejerne har været inddraget. 

- Det er en stor ære at modtage Arkitektforeningens Æreskalejdoskop. Vi har sammen med de øvrige i projektet gjort os umage for at få det maksimale ud af de rammer, der var for projektet, så det er med stolthed, at vi modtager denne anerkendelse, udtaler Lisa Sørensen, projektchef i BYGST, i pressemeddelelsen.

- Projektet viser, at god arkitektur ikke nødvendigvis er dyr. Det har for os handlet om at inddrage de rette fagligheder på rette tid, holde vores løsningsrum åbent og være omhyggelige i vores valg. Det har dannet grundlag for et engageret og på alle måder berigende samarbejde med alle involverede parter.

Arkitektskolen er ikke den letteste lejer

 Tilfredsheden med samarbejdet har været gensidig, lyder det fra Arkitektskolen.

Indstillingskomité:

Bygningsstyrelsen er blevet indstillet til Æreskalejdoskopet af en arkitektfaglig indstillingskomité bestående af:

 • Annamaria Indrio, leder af Akademiraadets arkitekturfaggruppe
 • Johnny Svendborg Andersen, Formand for Arkitektforeningen
 • Martin Keiding, chefredaktør på fagbladet Arkitekten

Tildelingen er besluttet af Arkitektforeningens bestyrelse. 

- Det er ingen hemmelighed, at en arkitektskole ikke nødvendigvis er den letteste lejer, man kan have som bygherre. Men Bygningsstyrelsen har turdet skabe en åben og involverende proces gennem hele projektet – lige fra den åbne konkurrence til detaljeringen af huset senere.

- De har grebet tingene anderledes an, end man normalt gør som bygherre, og de har skabt en proces, der har været skræddersyet til os som lejere, og hvor der var respekt omkring de forskellige fagligheder i teamet.

- Det er enormt modigt, og jeg er ikke i tvivl om, at Bygningsstyrelsens tilgang til arbejdet har været afgørende for, at vi i dag står med præcis det åbne arkitekturlaboratorium, som vi drømte om. Derfor synes jeg, at det er fuldt fortjent, at Bygningsstyrelsen modtaget årets Æreskalejdoskop, siger arkitekt og prorektor Kristine Leth Juul fra Arkitektskolen Aarhus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125