23948sdkhjf

Et forstenet søpindsvin blev grundsten for ankomst til hemmelig atombunker

Færdiggørelsen af fundamentet velkomst- og udstillingsbygningen ved Regan Vest, den tidligere atomsikre bunker 60 meter under Rold Skov, til blev torsdag markeret med grundstensnedlæggelse. Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

Æren tilfaldt afgående borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin, som gennem årene har fulgt arbejdet med det nye museum tæt. Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

En grundsten kan være flere ting – måske en kapsel eller en æske med indhold, men primært en ting, der fortæller noget om bygningens forhistorie. Således også ved besøgsbygningen. 

Forstenede søpindsvin fra jernalder til atomalder 

Det er langt fra første gang, forstenede søpindsvin bliver anvendt i et byggeri.

Man kender flere jernalderbopladser i Himmerland, hvor de er fundet i stolpehuller til huse. Her er der dog ikke tale om grundstensnedlæggelser, men nærmere offergaver som værn mod ild og lynnedslag i huset.

Skikken er fortsat op i 1800-tallet, hvor forstenede søpindsvin er nedlagt i vægge eller under dørtærskel-sten.

Hele området, hvor Regan Vest ligger, er gammel havbund, senere fyldt op med kridt og kalk, som består af dyr, der stammer fra mere end 55 millioner år gamle koraller. I kridtlagene finder man også en mængde forstenede søpindsvin – en del dukkede op under byggeriets indledende gravearbejde, så det var nærliggende at vælge netop et forstenet søpindsvin som grundsten.

Vinderne af byggeri

Velkomst- og udstillingsbygningen til det nye Regan Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum er tegnet af et team med Aart Architects, udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras

Vinderne af byggeriet af den 1.135 kvm store bygning blev offentliggjort i maj i år.

Anlægsentreprisen blev vundet af Gunner Nielsen A/S. Opførelsen af velkomst- og udstillingsbygningen er opdelt i fem storentrepriser. Råhus-entreprisen blev vundet af Jorton, som også vandt luknings-entreprisen. NCC Construction løb med kompletterings-entreprisen. Installations-entreprisen gik til Bravida Danmark, og endelig gik gartner-entreprisen til HedeDanmark. Alle øvrige entrepriser er gået til nordjyske virksomheder.

78 millioner til museum 60 meter under jorden

Regan Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Den ligger skjult 60 meter under en kridtbakke i Rold Skov i Nordjylland.

Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer har modtaget økonomisk støtte fra Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171