23948sdkhjf

Efter genudbud - Lokal storentreprenør vinder Aalborgs nye børne- og ungeunivers

A. Enggaard skal bygge det nye Børne- og Ungeunivers med plads til 1.000 skoleelever samt 160 børnehave- og vuggestuebørn i den nye bydel Stigsborg Havnefront i Nørresundby

Vinderteamet består foruden A. Enggaard af Kjaer & Richter, Arkplan, Afry, Ekolab og Rosan Bosch. Det har Aalborg Kommune netop offentiggjort. 

Børne- og Ungeuniverset skal fungere som en dynamo i den nye bydel – et hus der rummer faciliteter til både daginstitution, skole og et bydelshus. Det er tanken, at huset både kan bruges af børn og unge, personale og lokalsamfundets forenings- og kulturliv. Projektet dækker også over udearealer og et større bydelstorv kaldet "Skolepladsen".

– Med dette byggeri og udearealer, som nærmest ligger i forlængelse af rummenes anvendelse, har vi et Børne- og Ungeunivers, som tilgodeser mange af de krav og ønsker, vi har både for arkitekturen og det pædagogiske felt, siger formand for Styregruppen for Børne- og Ungeuniverset direktør fra Skoleforvaltningen, Jakob Ryttersgaard, i pressemeddelelsen.

Værdien af totalentreprisen anslås – som Licitationen tidligere har beskrevet – at være 280,8 mio. kr. eksl. moms.

Vurderingen af vinderforslaget:

I fagdommernes vurdering af bygningen og udearealer skriver de blandt andet:

- Bygningskroppens opdeling i en tung og bynær base, udformet med store siddetrapper i flere retninger, skaber i forening med kompositionen af lette overbygninger, der partielt hæver sig på søjler, en velkomponeret helhed, der opleves som en venlig og inviterende figur. 

- Det overordnede logistiske koncept er meget overbevisende udformet, med en entydig og logisk struktur, og med velprioriterede bevægelseshierarkier inde og ude, der forbinder de ønskede funktioner og understøtter de ønskede nærheder meget overbevisende. Dette bevirker, at bygningen bliver meget nem at aflæse og bevæge sig i, med stor overskuelighed til følge, hvilket er fremragende. 

- Ankomsten til Universet sker igennem plintens fire åbninger, der leder ind i en krydsplan, med den indvendige hovedtrappe i brændpunktet. Herved etableres der let aflæselige og overskuelige adgangsforhold til alle dele af bygningen, Børneinstitutionen, Bydelshuset og Skolen.

Bygningerne i den nye bydel ved kanten af Limfjorden kan tages i brug i slutningen af 2024.

Bygningens udseende

Børne- og Ungeuniverset bliver en fem etagers bygning og indgår i omgivelserne med den planlagte karréstruktur, parken og promenaden, som kommer til at kendetegne området. 

Selve basen i bygningen er bydelshuset med fællestorv, musik, folkekøkken og idrætshal samt daginstitution. Den øvrige del af bygningen ”vokser” til fem etager mod Stigsborg Bygade og Skolepladsen, for mod syd og øst at nedtrappes til én etage i overgangen til udearealet og Stigsparken.

Indskolingen er placeret på det hævede dæk på niveau 1 og 2 med udsyn mod Fjorden og Stigsparken. Mellemtrinnet og de yngste udskolingselever er placeret på niveau 3 og 4 med udsigt til Skolepladsen, Stigsborg Bygade og Fjorden, mens de ældste elever i udskolingen råder over hele tagetagen på niveau 5.

Snørklet vej til en vinder

Med valget af det A. Enggaard-anførte vinderhold er en proces, som blev længere end ventet afsluttet. 

Allerede for et år siden - i december 2021 - blev fem hold prækvalificeret til det Børne- og Ungeunivers. Blandt dem var Per Aarsleff samt de fire, der også var prækvalificeret til det nu afsluttede genudbud; A. Enggaard, Casa, MT Højgaard og NCC Danmark.

Det oprindelige udbud blev dog annulleret i april i år.

Jakob Ryttersgaard, direktør i skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, oplyste dengang til Licitationen – Byggeriets Dagblad, at hovedårsagen til at udbuddet blev annulleret, var, at den valgte udbudsmodel ikke lovligt kunne gennemføres, da det fremstod uklart, om udbuddet blev gennemført som en projektkonkurrence, eller der var tale om et udbud af en totalentreprisekontrakt, der gennemføres som et udbud med forhandling. 

Fakta: Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg

Det kommende Børne- og Ungeunivers skal bestå af en firesporet skole med indskoling, mellemtrin og udskoling med 1.000 elever og tilhørende DUS/SFO samt et nyt dagtilbud med både vuggestue med 60 børn og børnehave med 100 børn.

Den eksisterende Skansevejens Skole skal flytte til det nye Børne- og Ungeunivers.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125