23948sdkhjf

Inspireret af hjernen: Bjarke Ingels Group tegner stort dansk forskningscenter

Arkitektur inspireret af hjernens foldninger skal i 2026 danne rammen om Dansk Neuroforskningscenter (DNC), der samler psykiatri- og neuroforskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet under samme tag.

Bjarke Ingels Group (BIG) har tegnet byggeriet med udgangspunkt i hjernens struktur og evne til at danne forbindelser. Byggeriet bliver på cirka 19.000 kvm og får plads il cirka 500 forskere. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Det er et mål for DNC at gøre op med opdelingen i fysiske og psykiske sygdomme i hjernen og dermed afstigmatisere psykisk sygdom. Hjerneforskningen kan hjælpe med at forklare den bagvedlæggende årsag til nogle af psykiatriens behandlinger mod depression, som for eksempel magnetisk stimulation af hjernen eller elektrochok. 

Baggrund for Dansk Neuroforskningscenter 

Dansk Neuroforskningscenter blev etableret i 2009 af Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Centret er vokset ud af sine rammer og etablerer sig derfor i en ny bygning placeret mellem AUH Psykiatrien og AUH i Skejby. Den nye bygning skal danne rammen om nye gennembrud for diagnostik og behandling af hjernens sygdomme. 

Bjarke Ingels Group har tegnet byggeriet med udgangspunkt i hjernens struktur og evne til at danne forbindelser. 

Byggeriet bliver på cirka 19.000 kvm og forventes at stå færdigt i 2026. Der bliver plads til cirka 500 forskere. 

Dansk Neuroforskningscenter bliver til på baggrund af donationer.

– Tanken er at bygningen, ligesom hjernen, skal fungere som et netværksrum der skaber nye forbindelser, sammenhænge og fælles forståelse. Vi ønsker nemlig at gøre op med opfattelsen af de fysiske og psykiske hjernesygdomme som isolerede størrelser, siger Jens Christian Hedemann Sørensen, professor i neurokirurgi og formand for DNC, i pressemeddelelsen.  

Beliggenheden mellem AUH og AUH Psykiatrien og selve bygningens udformning både fremmer og cementerer denne tilgang.

Center til 650 millioner 

Dansk Neuroforskningscenter finansieres udelukkende af donationer. 

Salling Fondene ser DNC projektet som meget visionært og med et stort potentiale og har derfor tilkendegivet via en hensigtserklæring at yde støtte på 250 mio. kr. til det kommende forskningscenter.

Hele projektet løber ifølge Stiften.dk op i 650 mio. kr. De resterende millioner beløb skal ifølge Hospitalsdirektør, Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg skaffes fra andre private fonde.

Arkitektur inspireret af hjernen

Det er netop hjernens fantastiske evne til at samle og forbinde viden, der har dannet inspiration for BIG's design. Bygningens arkitektur afspejler de folder, der er karakteristiske for hjernen og som giver flest mulige kontaktflader på begrænset plads.  

– Hjernen er det mest komplekse og tilpasningsdygtige organ i kroppen. Vores design for det nye Neuroforskningscenter replikerer i sin arkitektur det essentielle princip i hjernen - nemlig hjernens folder, som giver hospitalet en stor overflade på begrænset plads, fortæller Bjarke Ingels, founding partner i BIG, om idéen til arkitekturen: 

– Folderne bruges til at skabe forbindelser, bringe lys og det omkringliggende grønne landskab ind i hospitalet gennem ’grønne lommer.’ Det vil inspirere patienter, besøgende og medarbejdere til at komme ud og trække luft og lade naturen og biodiversiteten blive en del af research og helingsprocessen, fortsætter han. 

Eksperimentarium

Der bliver også et forbindelsesled til den brede offentlighed. I et centralt placeret eksperimentarium vil forskningscentret udstille og holde oplæg om det nyeste inden for hjerneforskning. Centret bliver således et sted hvor viden, forskning og formidling af hjernens sygdomme bliver skabt – og et sted på hospitalet, hvor man ikke behøver at være patient eller pårørende for at blive inviteret indenfor.

Dansk Neuroforskningscenter har allerede skabt resultater, der har ført til ny behandling i hele verden. Nu kan offentligheden også komme tæt på, hvor vi det sker! 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157