23948sdkhjf

Jorton vinder "first of a kind" anlæg til plastsortering og genanvendelse

I Danmark producerer vi samlet set over 350.000 ton plastikaffald om året og størstedelen af dette bliver brændt, mens cirka 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg, hvor man ikke længere kan spore, hvor og hvordan plasten bliver brugt. Nu ændrer det sig.

I 2023 vil landets første store plastsorteringsanlæg stå klar i Esbjerg. 

Norske Quantafuel, som er eksperter i at sortere og genanvende plastik, står bag sorteringsanlægget med en totalkapacitet på 160.000 ton om året. Herefter vil man udbygge med et genanvendelsesanlæg. 

Det skriver Jorten, som er hovedentreprenør på projektet, i en pressemeddelelse.

”First of a kind”

At bygge to anlæg, der af parterne betegnes som ”first of a kind”, er ikke nogen simpel opgave, fortæller bygherrerådgiver Christian Norman Hansen fra Rambøll:

– Det er et komplekst og spændende byggeri. VI har et anlæg, hvor maskineri og arkitektur skal tale sammen. Vi skal have et fleksibelt design, der skal kunne rumme driften, som den ser ud nu, men også udvikle sig. Alt imens har Quantafuel store ambitioner om, at selve byggeriet skal være bæredygtigt, og vi stiler her efter en DGNB-guldcertificering, siger Christian Norman Hansen i pressemeddelelsen. 

- Jeg ser det som et privilegium at være med til sådan et projekt, tilføjer han.

Atypisk forløb for entreprenøren

Også hos hovedentreprenøren Jorton er man begejstret for at være med i et projekt, der har så vidtrækkende bæredygtige ambitioner:

- Det her er et grønt projekt, som virkelig skiller sig ud fra mængden, og vi ser frem til endelig at kunne gå i gang. Det er også et atypisk projekt for os, fordi vi har været med meget tidligt i processen og har været en del af projekteringsfasen, fortæller Peter Storkholm, områdechef hos Jortons afdeling i Esbjerg.

- Det betyder, at vi er et skridt foran og har fået mulighed for at præge eksempelvis bygge- og materialeflow samtidig med, at vi allerede nu kender både bygherre og rådgiver rigtig godt, uddyber han.

Stor investering

Quantafuel har udviklet en teknologi, som omdanner affaldsplast til olieprodukter som bruges i produktionen af ny plastik og til miljøvenlige brændsler.

I november sidste år meddelte firmaet, at man ville opføre det store anlæg i Esbjerg og havde underskrevet køberetten til cirka 140.000 kvm jord i et erhvervsområde i byen.

Quantafuel investerer 100 mio. euro (745 mio. kr.) i anlægget, lød det dengang. Om tallet stadig holder, oplyser parterne ikke noget om nu.

På sigt skal det færdige byggeri danne grundlag for et standard-design, der kan bruges andre steder i Europa, hvor der også er brug for at genanvende plast.

– Esbjerg har en optimal placering i forhold til den logistiske udfordring, der ligger i at modtage affald fra alle dele af landet. Der er gode import- og eksportmuligheder samt højtkvalificerede medarbejdere, forklarer Erik Rynning, projektdirektør i Quantafuel, nu om placeringen.

Om anlægget uddyber han:

- Vi har at gøre med et sorteringsanlæg og et genanvendelsesanlæg, hvor vi skal sortere plast i monofraktioner og forsyne den eksisterende mekaniske genanvendelsesindustri i Danmark og Europa med råvarer samtidig med, at vi forsyner Quantafuels kemiske genanvendelsesanlæg med plast, som tidligere er blevet sendt til forbrænding. Dette vil resultere i op mod 75 pct. genanvendelse af de 160.000 tons plastaffald, som anlægget har kapacitet til at modtage, når det er i drift. Det vil derfor vende op og ned på plastikkens rolle, og potentielt vil Danmark gå fra at være det sorte får i europæisk genbrugspolitik til at blive den bedste i klassen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126