Budgettet blev vedtaget sidste år – nu øges det med 900 millioner
By & Havn opdaterer anlægsbudgettet for den kunstige ø ved København, Lynetteholm, med et stort trecifret millionbeløb. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.
I 2021, da Lynetteholm blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, var det samlede anlægsbudget estimeret til 2,5 mia. kr. I det nye og optimerede anlægsbudget er det samlede anlægsbudget estimeret til 3,4 mia. kr. Heraf er 455 mio. kr. en reserve til uforudsete udgifter, der skal polstre projektet imod fremtidige økonomiske påvirkninger. 397 mio. kr. af det opdaterede anlægsbudget udgør alene prisstigninger, som fremskrevet til 2022 er steget med 17,5 pct. sammenlignet med det tidligere budget.
– Det er klart, at det generelle prisniveau i markedet er stigende, blandt andet på grund af øgede stålpriser i Ukraine, og det betyder selvfølgelig, at vi skal kigge vores anlægsbudget igennem igen og polstre projektet, så vi sikrer dets levedygtighed, siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, i pressemeddelelsen.
By & Havns bestyrelse har netop godkendt det nye anlægsbudget, som blandt andet indeholder øgede omkostninger til arkæologiske undersøgelser, ekspropriation af veje og anlæg, bedre vandmiljø og rådgiverydelser til en lang række yderligere undersøgelser, blandt andet af klapning og strømforhold i Øresund.
Forventer fortsat at projektet kan bære sig selv
For at reducere yderligere fordyrelse har By & Havn gennemført en markedsdialog med en række entreprenører for at afsøge muligheder for optimeringer i anlægsprocessen.
På den baggrund har By & Havns rådgivere lavet en række tilpasninger af designet, som medfører reduktioner i rådgivernes skøn for anlægsomkostningerne for Lynetteholms fase 2, i alt en reduktion på 178 mio.kr.
By & Havn forventer, at stigende priser for deponi af jord vil være med til at finansiere det optimerede budget, så Lynetteholms økonomi fortsat hviler i sig selv, lyder det i pressemeddelelsen.
– Vi er vant til at regne konservativt i By & Havn, og derfor vurderer vi, at denne fordyrelse kan indeholdes i projektet på en 30-40 års bane. Prisen for jorddeponi er også stigende, og vi forventer fortsat at projektet kan bære sig selv, udtaler Anne Skovbro.