23948sdkhjf

Arkitekter, rådgivere og entreprenører tager livtag med livscyklusanalyser

Entreprenørvirksomheden NRE har taget et nyt redskab i brug til at indsamle data om projekters påvirkning af miljøet, en LCA (life cycle analysis) platform udviklet af Cowi og Arkitema. Det skriver parterne i en pressemeddelelse om den ny LCA Platform.

Fra NRE-direktør Jacob Eiskjær Olesen lyder argumentet, at det vigtigt at være på forkant, hvorfor han var meget interesseret i at komme i gang og hjælpe udviklingen på vej:

– For ejendomsprojekter er det utrolig vigtigt, at klimapåvirkning indtænkes og indarbejdes så tidligt i projekterne så muligt. Vi ser ind i en fremtid, hvor LCA-dokumentation i løbet af 2023 bliver en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri, udtaler han i pressemeddelelsen.

LCA Platformen består af forskellige værktøjer, der kan anvendes i forskellige faser af et projekt, fra den tidlige designfase til dokumentation af det endelige miljøaftryk.

– Vores kunder ønsker beslutningsværktøjer, der måler bæredygtigheden fra start til slut, forklarer Morten Alsdorf, Senior Digital Transformation Director hos Cowi, og fortsætter:

– De har brug for gennemsigtige data i de meget tidlige projektfaser for at kunne træffe de bæredygtige beslutninger på et oplyst grundlag. Og de skal nemt kunne indsamle og kvantificere miljøpåvirkninger fra alle de materialer, der indgår i et projekt, med henblik på dokumentation. De har brug for at kunne dokumentere dette for at kunne få byggetilladelser i henhold til nye regler og for at undgå dyre projekttilbageslag, når beslutninger ændres under projektudførelsen.

Næste skridt

Platformen er på nuværende tidspunkt tilgængelig for byggeprojekter i Danmark, og den danske byggebranche er blevet brugt som udgangspunkt for udviklingen af platformen, hvor pilotprojekter og udviklingspartnere ud over NRE blandt andet også omfatter NREP og Home.Earth.

I den kommende tid vil Cowi og Arkitema udvide platformen til at omfatte andre sektorer og markeder.

– Og vi er nu godt i gang med næste udviklingsfase: At definere de tværsektorielle differentiatorer, så platformen kan anvendes af andre sektorer, uanset om du arbejder med klimatilpasning, Power-to-X eller infrastruktur, fortæller Morten Alsdorf.

Platformen består i øjeblikket af to værktøjer, som henholdsvis viser miljøpåvirkningen af designbeslutninger i den tidlige projekteringsfase, og strømliner og forenkler LCA-dataindsamling fra alle projektleverandører. Det giver bygherrer mulighed for på en enkel måde at kvantificere miljøpåvirkningen fra alle de materialer, der indgår i et projekt, med henblik på både dokumentation og certificering.

Læs mere om LCA Platformen og tankerne bag på Licitationen: Entreprenør vil have kortlagt CO2-udslip - helt ud på byggepladsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.219