23948sdkhjf

Ny direktør for 80.000 kvm udviklingsområde bor 185 meter væk

Som nyudnævnt direktør for Arealudviklingsselskabet er det Thomas Leerbergs job at gøre Sygehusgrunden i Holstebro, som han bor klos op ad, til mere end en attraktiv ny bydel. Folk skal komme fra hele verden, og se hvordan man bevarer og fornyr gamle bygninger i samspil med nye. Og ikke bare gør det bæredygtigt, men om muligt CO2-negativt.

Og den nye direktør er ikke hr. hvem som helst. Han er en erfaren herre ud i byudvikling, både fra Holstebro - hvor de sidste knap fire år været planchef i kommunen - Aarhus, København og fra flere år i Los Angeles og det store udland med fokus på bæredygtighed. Og med en lang kommerciel fortid i store rådgivende virksomheder som Cowi, Niras og Rambøll.

Som arkitekt har Thomas Leerberg store tanker om alt fra bæredygtighed og biodiversitet til rummelighed og mangfoldighed. Nu skal det hele modnes midt i Holstebro, på den grund han hver dag krydsede til skole i sin barndom.

Han har beregnet, at han nu bor 110 sekunder fra Sygehuset, og 185 meter fra Sengetårnet.

Nu skal han sætte sit team, som ikke bare bliver arkitekter eller ingeniører, men folk, der har et ben i begge lejre – bæredygtighed og det kommercielle.

Forretning og mangfoldighed

Arealudviklingsselskabet, der skal udvikle sygehusgrunden, ejes af Færchfonden, Holstebro Kommune og den lokale erhvervsmand, Aksel Nørgaard. Man har valgt at bevare, renovere og genbruge store dele af de oprindelige bygninger, lade projektet indgå som en vigtig del af den overordnede fornyelse af byen, lade de grønne arealer få en fremtrædende plads og ikke mindst lade borgerne tage ejerskab til og engagere sig i projektet. Det regenerative ideal er på den lange bane at kunne være CO2-negativ

– Jeg ser mig selv som en vært. En, der inviterer indenfor, og som opmuntrer til dialog. Ikke som ham, der bestemmer, siger Thomas Leerberg i pressemeddelelsen om sin rolle.

Sygehusgrunden i Holstebro

Sygehusgrunden i Holstebro er overtaget af Holstebro Kommune fra Region Midtjylland 1. august 2022, i forlængelse af at de sidste sygehusaktiviteter flyttede til Gødstrup ved Herning i foråret 2022.

I alt skal Arealudviklingsselskabet stå for transformationen af 80.000 kvm grund for en forventet samlet investering på 2 mia. kr.

Holstebro Kommune ejer 45 pct. af projektet, Færchfonden 45 pct. og Aksel Nørgaard 10 pct.

Færchfonden er en erhvervsdrivende fond, der understøtter iværksætteri, erhverv, kultur og uddannelse i Nordvestjylland.

Aksel Nørgaard Holding A/S er 100 pct. ejet af Aksel Nørgaard, der lokalt driver investeringsaktiviteter, skov og ejendomsdrift.

Holstebro Kommune har 58.500 indbyggere og Holstebro by 36.500.

Kilde: Arealudviklingsselskabet

– Projektets succes er defineret af, at bydelen fungerer, og borgerne skal være med, tage tankerne til sig og komme med deres egne. Det er også stedet for eksperimenteren. Vi skal have de unge startups og designere med ’vildere’ tanker og koble dem med de mere modne – både for genskabelsen af det gamle og for alt det nye byliv, der også skal opstå på grunden. Og fordi der også skal være en plads til de mindre investorer og virksomheder med nye digitale teknologier som for eksempel 3D print, der kan skabe vores fremtidige boliger og rum, siger han.

Så der er både en økonomisk og en bæredygtig bundlinje, og det er "laaange penge", som investeres i projektet.

Masser af hjerteblod

– Projektet er selvfølgelig en stor faglig udfordring – og samtidig masser af hjerteblod. Vi vil alle sammen gøre noget godt for byen, siger han om sig selv og parterne bag projektet, han betegner som en løftestang for livet i Holstebro.

– Jeg blev valgt til stillingen på grund af min store erfaring med tilsvarende projekter. Jeg har arbejdet i mange år med bæredygtig byudvikling over det meste af Danmark og i udlandet, og jeg kender det offentlige indefra, fortæller Thomas Leeberg og peger på makkerskabet med bestyrelsesformanden, Bente Priess Andersen:

– Vi er begge vant til det private og kommercielle, og at den lange investering er god for eksempelvis pensionskasser, der investerer. Og der er mindre og lettere vedligehold, når du bygger bæredygtigt tænkt helt igennem og skalerbart, understreger han.

– Det bliver helt unikt at lave en transformation af en eksisterende bydel, der på engang renoverer og nybygger – og gør det hele ideelt set CO2- negativt. Mange taler om det, men vi har i den her skala svært ved at finde det på Danmarkskortet – ja, på verdenskortet. Men så må de rejse til Holstebro, siger han med et smil.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187