23948sdkhjf

New Yorkere giver bud på fremtidens Aalborg Øst

20 studerende fra Columbia University i New York har taget turen over Atlanten for at deltage i arrangementet "Urban Design Studio".
Hvordan bliver Aalborg Øst et endnu bedre sted at leve og bo? Hvordan skaber man flere arbejdspladser i området, og hvordan undgår man, at en del af beboerne oplever social isolation på grund af eksempelvis fattigdom eller etnisk oprindelse?

Det er nogle af de spørgsmål, der kan blive forsøgt besvaret, når Aalborg Universitet sammen med Himmerland Boligforening, Aalborg Kommune samt 20 studerende og en række undervisere fra Columbia University i New York fra 22. til 30. september afholder Urban Design Studio og i den anledning udarbejder en række projekter med fokus på forskellige udfordringer, som Aalborg Øst står overfor.

- Jeg ser virkelig frem til at se, hvad studerende fra en række af vores uddannelser, blandt andet elitekandidatuddannelsen Cities & Sustainability, kan komme frem til i samarbejde med de 20 studerende fra Columbia University i New York, siger Martin Lehmann fra AAUs Institut for Planlægning.

Han er programkoordinator for Cities & Sustainablility-uddannelsen og er overbevist om, at amerikanerne vil kunne trække på erfaringer hjemmefra.

- Columbia University ligger i New York-bydelen Harlem, som tidligere var kendt for sociale problemer og en høj kriminalitetsrate. Columbia har stor succes med at skabe god udvikling i nærmiljøet, og de vil nok kunne se en del paralleller mellem de udfordringer, de har set i Harlem, og de udfordringer, som Aalborg Øst står overfor, og derfor vil nogle af de løsninger, der er brugt i Harlem, måske også kunne bruges her, siger Martin Lehmann.

Friske øjne
Sven Buch er udviklingschef i Himmerland Boligforening, og han glæder sig over, at de studerende kommer med forslag til udviklingen af Aalborg Øst, hvor boligforeningen har 2500 boliger.

- Det bliver rigtigt spændende at se, hvilke forslag de kommer med. Til forskel fra os her i byen kommer de ikke med klare holdninger til, hvad Aalborg Øst er for noget, og de vil derfor, i modsætning til os, kunne se på bydelen med friske øjne og dermed nok se noget andet, end vi typisk vil se. Hvad ser de for eksempel af muligheder for Aalborg Øst med bydelens fantastiske beliggenhed som nabo til et innovativt universitet og kommende nabo til supersygehuset? spørger Sven Buch, som tilføjer, at Himmerland Boligforening i løbet af de næste ti år vil bruge et par milliarder på nybyggeri og renovering af byggerier i Aalborg Øst.

I Sven Buchs optik er Aalborg Øst nemlig ikke en færdigbygget bydel.

- Der er simpelthen for få indbyggere. Der skal bygges tættere i bydelen, så det bliver til en by, og de flere indbyggere skal gøre det muligt for flere erhvervsdrivende at drive forretning og dermed trække arbejdspladser til bydelen. De bymæssige kvaliteter skal styrkes, og et skridt på vejen hen imod det, er det nye Sundheds- og Kvartershus på Fyrkildevej, som i øvrigt bliver officielt indviet 28. september, og det bliver interessant at se, hvad de studerende kan byde ind med, der vil skubbe yderligere til den proces, siger Sven Buch.

Skal inspirere igangværende udvikling
Også i Aalborg Kommune glæder man sig over besøget fra Columbia University. I samarbejde med Realdania afholder kommunen netop nu forstadskonkurrencen ’City in between’, der har fokus på udviklingen af det østlige Aalborg.

- Målet er at indhente bud på strategier til, hvordan vi fremover kan arbejde mod en mere bæredygtig udvikling af området, både når vi taler om den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bæredygtighed. Samtidig er et af målene, at konkurrencen giver os ny viden om, hvordan vi får etableret nye samarbejder omkring byudviklingen – det er et særdeles vigtigt perspektiv for os, at konkurrencens resultater også kan omsættes til konkrete projekter i et efterfølgende samarbejde med de tilstedeværende aktører. Her er universitetet også en vigtig samarbejdspartner – og vi glæder os til at se resultaterne fra de studerendes arbejder, og hvordan disse forslag kan bringes i spil og inspirere det videre arbejde med omsætning af konkurrence-resultaterne, siger projektleder og arkitekt Bodil V. Henningsen, Aalborg Kommune, som videre udtaler.

Inden de omkring i alt 60 studerende deles op i cirka otte grupper, vil de få en generel orientering om området for at få et overblik. Men de studerende skal ikke bare høre om området, de skal ud og se det, mærke det og tale med beboerne, så de får et klart indtryk af, hvilke udfordringer beboerne ser, og de skal faktisk også bo i området. Himmerland Boligforening tilbyder nemlig indkvartering i en række rømmede, men fine, boliger på Sallingsundvej.

Komplekse udfordringer kræver tværfaglighed
Martin Lehmann påpeger, at de udfordringer, som Aalborg Øst står overfor, er så komplekse, at de ikke vil kunne løse udelukkende af én faglighed, eksempelvis ingeniører eller sociologer. Der er brug for tværfaglighed og forskellige tilgange til opgaverne for at få problemstillingerne belyst bedst muligt. Og det er der alle muligheder for her, for deltagerne kommer med vidt forskellige faglige og kulturelle baggrunde.

- Fra de deltagende uddannelser har vi studerende fra stort set hele verden med vidt forskellige kulturelle baggrunde, og Columbia University kommer med flere forskellige fagligheder, blandt andet arkitekter og civilingeniører inden for byggeri og anlæg, så jeg er overbevist om, at de vil kunne udarbejde nogle gode, konkrete forslag til løsning af de forskellige problemstillinger, siger Martin Lehmann.

Det er i øvrigt første gang, at studerende fra Columbia University gæster Aalborg Universitet.

- Det styrker helt klart vores samarbejde, og så er det da en fjer i hatten på os, at et så stort og anerkendt universitet ønsker at samarbejde med os. Jeg er sikker på, at samarbejdet bliver styrket endnu mere i fremtiden, og så håber jeg da, at nogle af de studerende fra Cities & Sustainablility kan komme på studieophold på Columbia University, slutter Martin Lehmann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109