23948sdkhjf

Rekordopgave til danske landskabsarkitekter: Tager bid af gigant  projekt i London

Projektet er et af de største udviklingsprojekter af historisk industriarv i London og har en samlet projektøkonomi på 30 milliarder kroner 

Det danske landskabsarkitektfirma SLA skal planlægge og designe samtlige byrum, gader og parker i byudviklingsområdet Silvertown Royal Docks i London.

Opgaven med byrumsmasterplanen i det 200.000 kvm nye bykvarter ved den gamle industrihavn er SLA’s største i Storbritannien til dato. 

Den vindende tegnestue udtaler i en pressemeddelelse, at "det er mega stort og en drømmeopgave". 

Silvertown, der ligger i Østlondon som nabo til London City Airport, er et af Londons største brownfields (tidligere industriområder, red.) og inkluderer vartegn som Millenium Mills og Silo D. 

Den kommende masterplan skal udvikle området med basis i områdets industriarv og samtidig skabe 6.500 nye boliger (hvoraf halvdelen bliver almene boliger), 20.000 jobs, en lang række grønne byrum og parker, og helt nye måder at integrere vandet og Themsen på i Londons byudvikling.

- Vi er meget glade for at have vundet dette vigtige udviklingsprojekt for Londons Royal Docks. I Silvertown omdanner vi et af ​​Londons største brownfields til et nyt naturrigt, socialt og komplet bykvarter. Ved at bruge stedets historiske industriarv og unikke havnefrontsbeliggenhed som driver, er det vores ambition sammen med de lokale beboere at vække Silvertown til live igen og skabe et levedygtigt og leveværdigt bykvarter for alle, udtaler Rasmus Astrup, designdirektør og partner i SLA,  pressemeddelelsen.

SLA’s opgave er at genskabe Silvertown som en ny destination ved Themsens havnefront. De danske designeres centrale udfordring er derfor at planlægge og designe en lang række offentlige rum, pladser og parker, der kan binde Silvertown sammen med resten af Londons bystruktur.

Tredje store masterplan

Ifølge Børsen henter SLA et “større, etcifret millionbeløb” på den engelske opgave.

Udover SLA arbejder firmaet Churchman Thornhill Finch også på landskabsdelen på det store projekt.

Den indledende "Planning & Outline Permission for Silvertown" er netop afleveret og realiseringen af første fase forventes at stå færdig i 2032. Byggeriet ventes at løbe op i 30 mia. kr.

Silvertown-projektet er det seneste af flere store masterplaner, som SLA har vundet i England. 

Sidst i 2022 kunne landskabsarkitekterne skrive det 160.000 kvm store Earls Court-projekt i det centrale London i bogen. Projektet har et samlet anlægsbudget på 103,2 mia. kr.

Året før blev SLA udpeget som Public Realm & Landscape Masterplanner for det 25 ha store Euston Station & Neighborhood-projekt i det centrale London.

SLA har således mere end 650.000 m2 under planlægning i den engelske hovedstad.

- I SLA har vi stor erfaring i netop dette fra lignende projekter både i Danmark og internationalt. At vi nu får mulighed for at transformere et af Londons vigtigste havneområder ved The Royal Docks ud fra vores sociale, grønne og inkluderende værdier, er derfor lidt af en drømmeopgave, lyder det fra Rasmus Astrup.

Goodbye London

Mens SLA har succes i London, har et andet kendt dansk arkitektfirma helt modsat valgt at trække sig fra det engelske marked.

Som tidligere beskrevet i Licitationen - Byggeriets Dagblad, lukkede C.F. Møller sidst i december sit kontor i Storbritannien.

De økonomiske resultater var begrænsede, og Lone Bendorff, adm. direktør i C.F. Møller Architects, pegede overfor Licitationen på flere forklaringer på, at firmaet valgte at lukke efter 18 år i England:

– London har de seneste år været et svært marked at operere i med den generelle udvikling i Storbritannien, der blandt andet tæller Brexit og covid-19, som helt overordnet har gjort det vanskeligt at drive et profitabelt kontor, lød det fra Lone Bendorff.

Ifølge Rasmus Astrup, der er partner i SLA, er konkurrencen mindre hård for landskabsarkitekter end bygningsarkitekter i London. 

Til Børsen fortæller han, at coronakrisen faktisk har åbnet kundernes øjne for vigtigheden af bymiljøer.

- Med brexit og corona kunne man nærmest ikke forestille sig et værre tidspunkt at gå ind i Storbritannien, men det har vist sig at være en fordel. Der er større opmærksomhed på livskvaliteten i byerne og at skabe byrum, hvor borgerne kan socialisere og bevæge sig i grønne områder, siger han til mediet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109