23948sdkhjf

Udfordrende tider: Næstbedste resultat fra typehusgigant

Et af de mest ekstraordinære år, jeg nogensinde har været vidne til, betegner topchef en 2022

Huscompagniet har aldrig leveret så mange huse, som typehusgiganten gjorde sidste år.

2.003 nye hjem blev det til.

Årsregnskabet blev dog kun de næstbedste i virksomhedens historie. Det oplyser selskabet torsdag morgen i en fondsbørsmeddelelse.

For mens omsætningen fortsatte op til 4.330 mio. kr., fulgte bundlinjen ikke med. Med et plus før skat på 163 mio. kr. var man 94 mio. kr. under 2021-overskuddet.

– Jeg vil huske 2022 som et af de mest ekstraordinære år, jeg nogensinde har været vidne til i min tid i byggebranchen, siger Group CEO i Huscompagniet, Martin Ravn-Nielsen, om udviklingen.

Han erklærer sig på den baggrund "tilfreds med det økonomiske resultat".

Topchefen hæfter sig imidlertid også ved de udfordringer, landets største husbygger havde sidste år.

For de huse, der sidste år blev bygget, blev solgt, førend at markedet blev voldsomt udfordret sidste år. Det betød, at salget af nye huse faldt markant, og Martin Ravn-Nielsen fortalte i den forbindelse til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at markedsforholdene var mere udfordret end under finanskrisen.

Derfor måtte Huscompagniet ad flere omgange sidste år nedlægge afdelinger og afskedige medarbejdere.

– Høj inflation, stigende renter og lav forbrugertillid, der har medført markant opbremsning i boligmarkedet, har ledt til nødvendigheden af at tilpasse organisationen. Jeg er selvfølgelig ked af, at vi har måtte sige farvel til dygtige kollegaer, men på trods af de ekstremt udfordrende omstændigheder, har vi bevist, at vores forretningsmodel er både robust og fleksibel, siger Martin Ravn-Nielsen.

Huscompagniet A/S
Regnskabsår 2022 2012
Valuta mio. kr. mio. kr.
Omsætning 4.330 4.315
Bruttofortjeneste 837 875
Resultat af primær drift (EBIT) 268 355
Resultat før skat 163 257
Årets resultat 170 265
Samlede aktiver 3.572 3.578
Egenkapital 1.881 1.885
Gns. antal ansatte 518 455
Kilde: Huscompagniet

Ny normal 

Ingen - heller ikke Huscompagniet - kan imidlertid være immune overfor, at industrien som helhed er udfordret, fortæller topchefen.

– Vi forventer, at det lavere salg særligt i 2. halvdel af 2022 vil påvirke resultatet for 2023, siger Martin Ravn-Nielsen.

Han tilføjer:

- Men vi har taget konsekvenserne af de ydre omstændigheder og handlet med rettidig omhu (nedskæringer, afdelingslukninger og fyringer, red.). Det kan godt være, at de nuværende tilstande vil være normalen i et stykke tid, men vi overvåger udviklingen nøje og er klar til at opruste, så snart det ændrer sig, lige så vel som vi konstant forsvarer vores førende position.

Egen husfabrik

I B2B-forretningen, hvor Huscompagniet samarbejder med professionelle ejendomsinvestorer, har husbyggeren det forgangne år taget flere skridt i ambitionen om at vokse på rækkehusmarkedet.

Ifølge virksomheden selv er det blandt andet sket med investeringen i fabrikken Danhaus - nu Huscompagniet Production - samt indgåelsen af flere samarbejdsaftaler om bæredygtighedscertificerede rækkehuse.

– De aftaler, vi har indgået i 2022, bekræfter os i, at vi er en attraktiv samarbejdspartner, som har kompetencerne til at begå sig med landets største ejendomsinvestorer, siger Martin Ravn-Nielsen.

Husfabrikken "gør det muligt at levere færdigproducerede vægkonstruktioner og tagkassetter, mens materialespild kan reduceres, og genbrugs- og genanvendelsesmulighederne bliver optimeret", som virksomheden selv skriver det.

Samtidig er fabrikken ifølge Huscompagniet selv en "game changer" i forhold til produktion i stor volumen, bedre skalérbarhed og en styrket værdikæde.

- Vi tror på, at efterspørgslen på huse bygget med omtanke for miljø og klima vil stige markant i de kommende år, og muligheden for at præfabrikere elementer til nybyggeri bidrager til at reducere vores CO2-aftryk, siger Martin Ravn-Nielsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094