23948sdkhjf

Ekspert advarer: Gør Lynetteholm mindre, eller glem alt om torsk og sild i Østersøen

Lynetteholms planlagte størrelse får konsekvenser for saltstrømningen, og kan betyde, fiskearter ikke kan overleve, advarer en ekspert.

Torsk, sild, rødspætter og skrubber kan være fortid at hive i land fra Østersøen, når Lynetteholm er færdiganlagt.

Det advarer en marinebiolog om, skriver TV2 Kosmopol.

- Hvis ikke Østersøen får tilført salt via Øresund, så kan det ende med, at Østersøen rent faktisk ender som en sø, siger marinebiolog Jens Peder Jeppesen til TV 2 Kosmopol.

Dermed kan det, ifølge Jens Peder Jeppesen, gå ud over de saltvandskrævende fisk som torsk, skrubber, sild og rødspætter, som ikke vil kunne reproducere sig selv, hvis der ikke er salt nok i vandet.

Det er Lynetteholms størrelse, der kan skabe problemer, hvilket en uafhængig havforsker tidligere har påpeget overfor Ingeniøren, fordi det vil blokere for saltstrømningen. En politisk vedtaget ekspertgruppe, der rådgiver Trafikstyrelsen, har påpeget samme effekt, ifølge TV2 Kosmopol, og de anbefaler også, at man genovervejer Lynetteholms størrelse.

Lynetteholm er politisk vedtaget i anlægsloven fra 2021 som en stormflodssikring af København. Størrelsen for halvøen har ændret sig fra den oprindelige principaftale fra 2018, hvor den efter nuværende plan breder sig en smule mere ud mod Kronløbet. I alt skal den nye halvø fylde et areal på 275 hektar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172