23948sdkhjf

Rekordomsætning og røde tal hos HP Byg: Derfor gik det galt

Styringen på byggepladserne samt processen i overgangen fra kalkulation til udførsel er styrket hos HP Byg, og ejerkredsen har skudt nye penge ind

Hos den store nordjyske entreprenør HP Byg har de seneste 10 år budt på vækst og positiv bundlinje. Vækste fortsatte i 2022-regnskabet, men resultatet var rødt.

Efter skat lander 2022 på minus 25,6 mio. kr. mod et positivt resultat på 12,4 mio. kr. i 2021, oplyser entreprenørvirksomheden med henvisning til endnu ikke offentliggjorte regnskabstal.

2022 byder desuden på en rekordomsætning på 947 mio. kr., hvilket er tæt på 200 mio. kr. mere end i 2021.

– I tråd med de seneste år stammer omsætningen fra projekter, som flugter med vores strategiplan fra 2019; det vil sige: Etageboliger, rækkehuse, renoveringer og erhvervsbyggeri samt service og vores snedkerværksted. Hovedvægten ligger fortsat i Nordjylland, men Midtjylland og især Sjælland er også godt repræsenteret, fortæller adm. direktør Carsten Elgaard Sørensen.

Han overtog jobbet som adm. direktør i august 2022 efter to måneder som konstitueret på posten. Carsten Elgaard Sørensen kom til HP Byg netop i 2012, hvor seneste underskud skal findes.

Her gik det galt

Ligesom mange andre i branchen har HP Byg mærket prisstigninger, inflation og knaphed på materialer. Men det er ikke her, man skal finde årsagen til resultatet, som Carsten Elgaard Sørensen betegner som stærkt utilfredsstillende:

– I 2022 har vi afleveret mange byggerier, hvor vi på trods af udfordringerne er kommet godt i mål. Forklaringen på det stærkt utilfredsstillende resultat skal i stedet findes i den daglige drift af enkelte byggesager, hvor tingene udviklede sig meget negativt, fortæller direktøren og slår fast:

– Det er naturligvis noget, vi tager yderst alvorligt, og det har givet anledning til en række tiltag internt i virksomheden.

Carsten Elgaard Sørensen understreger samtidig, at de tabsgivende projekter alle er afleveret og taget i brug i 2022 eller primo 2023, og at de negative konsekvenser dermed er afklaret og indeholdt i regnskabet.

Nødvendigt eftersyn

Når HP Byg har kunnet vokse næsten uafbrudt i 10 år, er det ifølge Carsten Elgaard Sørensen sket med udgangspunkt i virksomhedens faste processer for styringen af projekter og byggepladser. Men de processer har nu – på baggrund af erfaringerne fra 2022 – fået et eftersyn:

– Vi er en virksomhed, der i høj grad er båret af vores processer og efterprøvede måder at gøre tingene på – og var det ikke for dem, havde vi ikke kunnet forfølge vores vækststrategi i så mange år, siger Carsten Elgaard Sørensen og uddyber:

– Men de var ikke længere gode nok, og i 2022 blev det meget tydeligt, at der skulle ændringer til: Vi har blandt andet forstærket styringen på byggepladserne samt processen i overgangen fra kalkulation til udførsel.

HP Byg-direktøren understreger desuden, at selvom lysten til vækst er intakt, handler det nu om at give de nye tiltag den rette opmærksomhed og om at sikre lønsomme projekter:

– Selvom vi nu har fundet løsningerne, så lyder hovedopgaven for 2023 på at følge det hele til dørs i organisationen og sikre, at vi er tilbage på sporet.

Nye penge fra ejerne

Om forventningerne for 2023 lyder det fra Carsten Elgaard Sørensen, at omsætningsrekorden ikke vil blive slået:

– Vi har stadig en solid ordrebeholdning, men på baggrund af vores prognoser har vi længe vidst, at aktivitetsniveauet foreløbigt ville toppe i 2022. Dermed vil omsætningen blive lavere i 2023, og vi forventer samtidigt et positivt resultat, som ligger mellem 10 og 15 mio. kr. 

Og fundamentet er stadig stærkt, understreger han:

– Vi har en stærk ejerkreds, som bakker fuldt ud op om HP Byg: Der er blevet indskudt ansvarlig lånekapital på i alt 29 mio. kr., og med en samlet ansvarlig kapital på 67 mio. kr. har vi fortsat fundamentet til både at håndtere de projekter, vi har i gang, og til at tage nye ordrer ind.

Ejerkredsen bag HP Byg A/S består af hovedaktionær KGH Holding, Grindsted A/S – der på byggefeltet også ejer K.G. Hansen & Sønner A/S og C.C. Brun Ent reprise A/S – samt to selskaber ejet af henholdsvis Birger Trier Larsen og tidligere adm. direktør Henrik Petersen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096