23948sdkhjf

Novo er med: Trio skaber fabrik til bio-beton

Ikast Betonvarefabrik, Novo Holdings og amerikanske Biomason er gået sammen om en særlig bakteriebaseret betontype. Den er allerede brugt i Novos nye fabrik, men målgruppen er fra start en anden

Verdens første fabrik for biobeton åbner i Ikast. Med naturens kræfter i form af bakterier vil man udvikle et produkt, der ligner Portland-cement, men uden at udlede samme mængde CO2.

Det skriver Finans.dk.

Ifølge mediet står den amerikanske startup Biomason, Ikast Betonvarefabrik (IBF) og Novo Holdings bag.

Sammen har trioen opbygget en produktion i Ikast til den særlige bio-beton, der består af sand, næringsrigt vand og de særlige bakterier, der trækker kuldioxid til sig og omdanner det til krystaller af calciumcarbonat, der binder sandkornene sammen.

Inspirationen til den nye og alternative beton er hentet på havbunden, hvor hav-organismer hiver calcium og CO2 ud af havvandet for at producere koraler og andre stenhårde materialer.

Bio-betonen adskiller sig fra traditionel beton, hvor en afgørende del er cement, der bruger kalksten, som skal opvarmes og i processen frigiver kuldioxid.

Opbygning og udvikling 

– Det er så anderledes end mange andre af vores CO2-reducerende projekter, fordi det er et helt andet koncept. Vi har næsten bygget fabrikken, mens vi udviklede produktionsmetoderne. Det har været spændende, og der er blevet løst mange udfordringer på vejen. Sådant er det jo at være first mover, siger produktchef ved IBF, Esben Mølgaard, til Finans.dk.

Betonvarefabrikkens opgave i partnerskabet er opskalering; at tage bio-beton fra udviklingslokalerne til byggepladser.

Novo Holdings har selv anvendt bio-beton til et byggeri i Kalundborg.

I første omgang er målgruppen dog arkitekter, som efterspørger grønne løsninger til byggeri - og som er klar til at betale for det.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111