23948sdkhjf

Tager mere klimavenligt byggeri længere ud på landet: - Der er en skrækkelig masse regler, som ikke giver mening

To kvægstalde i Nordjylland skal gøre en forskel for den grønne omstilling i byggeriet 

Bæredygtigt byggeri bliver et krav til fremtidens byggeprojekter - også i landbruget. Det er landmand Niels Hedermann fra Klovborg I/S ved Brønderslev ikke i tvivl om. Derfor har han sagt ja til at samarbejde med ingeniør- og rådgivningsfirmaet BK Nord om et nyt staldbyggeri.

Mere konkret skal han opføre to kvægstalde på samlet 6.000 kvm, og i samspil med BK Nord er fokus rettet mod klimaet i byggeriet.

Niels Hedermanns ambition er at levere fakta og input, der kan være med til at gøre en forskel for branchen, når de kommende bæredygtige krav skal formuleres. Han konstaterer samtidig, at sporene fra den seneste stramning af brandkrav i staldbyggerier skræmmer.

- Der er en skrækkelig masse regler, som ikke giver mening, udtaler Niels Hedermann i en pressemeddelelse fra BK Nord.

- Den frygt kan vi også have for kommende krav til bæredygtigt byggeri i landbruget. Så missionen for mig er, at vi vil være med til at skabe en form for drejebog i forhold til fremtidige landbrugsbyggerier, fortsætter han.

Og målet er ikke til at tage fejl af:

- Vi skal finde løsninger på, hvordan bæredygtighed kan implementeres på en måde, der er så lidt hæmmende for branchen som muligt, understreger Niels Hedermann.

Økonomien er en faktor

Landbrugsbyggeri generelt er super-optimeret. Og udskifter landmanden ét element med mere bæredygtige produkter, kan det typisk koste på bundlinjen. 

Byggeriet på Stenisenge beløber sig totalt til 15 mio. kr.

- Indtjeningen i landbruget er ikke til, at vi kan bygge en halv gang dyrere. Der kan komme en masse krav som fordyrer byggeriet uden afgørende forskel i forhold til CO2-regnskabet på bedriften. Vi skal finde en balance, hvor både bæredygtighed og økonomi indtænkes, og vi skal overveje nøje, hvilke krav, der er rimelige, lyder det fra Niels Hedermann.

En oversigt med beregninger fra BK Nord viser, at den nordjyske landmand har mulighed for at spare 27 pct. CO2-ækvivalenter i forhold til et klassisk staldbyggeri. CO2-besparelsen kræver, at ”grønt” beton erstatter den klassiske beton, og trælameller erstatter halv-væggene i beton i de nye kvægstalde. For at opnå CO2-besparelsen skal de klassiske tagplader af fibercement også erstattes med en tagdug.

Økonomi er begrundelsen for, at Niels Hedemann har fravalgt tagduge på staldene.

- Tagdug til de to stalde vil koste ekstra 600.000 kr., siger Niels Hedermann.

Han har tilvalgt grøn beton og trælameller, og ifølge BK Nords beregninger opnår han hermed en samlet reduktion af CO2-ækvivalenter på 13,6 pct.

Udviklingsdelen er støttet af RealDania og Hjørring Amts Landøkonomiske Selskabs Jubilæumsfond (”LandboNord-fonden”).

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093