23948sdkhjf

Gammel ”miljø-flipper” sætter ny robot til at sortere byggeaffald

Investeringen i anlægget med hal og robot løber op i godt 30 mio. kr. og mangedobler virksomhedens kapacitet

En ny 13 meter høj telthal var rammen, da miljøvirksomheden Solum i Roskilde markerede en milepæl for firmaets nye sorteringsanlæg til byggeaffald: Rejsegildet.

Anlægget kommer til at huse en robot, som kan sortere byggeaffald langt mere effektivt end hidtil.

- Vi skal i langt højere grad lære at genanvende materialerne, så de kan bruges mere end én gang, sagde indehaver og stifter af Solum, Christian B. S. Christensen, ifølge en pressemeddelelse ved rejsegildet på anlægget.

- Det fremmer den grønne omstilling og giver et mindre pres på klodens ressourcer. Derfor er denne nye robot til effektiv sortering af byggeaffaldet et vigtigt skridt fremad og noget af en revolution, fortsatte han.

Kan "se" materialerne

Med den nye robot mangedobles firmaets kapacitet til 25.000 ton årligt. I kraft af sine sensorer kan den skelne mellem træ, glas, gips beton og andre bestanddele, så disse bliver sorteret hver for sig.

Den nye telthal og anlægget er placeret på Solums anlæg i Roskilde. Hele anlægget med hal og robot er samlet en investering på omkring 30 mio. kr.

Fra grøn flipper til pioner med succes

Solum blev etableret i 1980’erne, da planteskoleejer Christian B. S. Christensen på sin ejendom i landsbyen Vadsby, lidt nord for Hedehusene, begyndte at eksperimentere med at kompostere forskellige affaldsprodukter fra haver og parker.

I starten blev Christian B. S. Christensen anset for noget af en ’miljø-flipper’, men efterhånden fik han bevist, at der også var god økonomi i denne form for cirkulær økonomi. 

Virksomheden er i dag en af landets førende virksomheder inden for genanvendelse til byggeri, anlæg og energi og er Danmarks største leverandør af jordprodukter i form af græsplejeprodukter, vækstmedier og kompost. Solum leverer blandt andet jord- og sandprodukter til sportsanlæg og golfbaner samt en stor del af de danske fodboldstadions.

- Vi skal blive bedre til at udnytte og genbruge vores ressourcer. Her er den nye robot et vigtigt led i at forbedre sorteringen og dermed genanvendelse af byggematerialer, udtaler Christian B. S. Christensen og tilføjer:

- Investeringen udgør en væsentlig del af vores strategi om at være teknologisk innovative og styrke genanvendelsesgraden af landets affald.

Direktøren satser på, at den nye robot er i normal drift til april, og i løbet af få år forventer han at have opført to ekstra af det nye avancerede sorteringsanlæg.

Ønsker grønne netværk

En af deltagerne var direktør Karolina Osipowska fra netværksorganisationen Corolab.

- Robotten repræsenterer det første store skridt til at sikre øget genanvendelse i byggebranchen. Det beviser overfor omverdenen, at det kan lade sig gøre at knække koden og genbruge eller genanvende meget mere, sagde hun.

Karolina Osipowska ser gode muligheder for at skabe et center indenfor genbrug af byggeaffald gennem øget samarbejde mellem en række aktører. Det gælder blandt andet Solum, Tscherning, Hockerup, Rambøll, Roskilde Kommune, Roskilde Universitetscenter og genbrugspladsfirmaet Argo.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125