23948sdkhjf

Kommentar: De store typehusproducenter jubler

Fem virksomheder sidder på omkring 80 procent af salget i typehusbranchen, som formentlig har taget hul på endnu et vækstholdigt år.
Med et salg på 1.355 huse blev 2015 endnu et rekordår for Huscompagniet. Men landets største typehusproducent er ikke ene om at sidde i typehusbranchens vækstlokomotiv.

Mandag meddelte Eurodan-huse, at salget i kalenderåret rundede 600 huse, mens Lind & Risør – som er en tredje af de store aktører – allerede har betegnet 2015 som et år, der er ”gået over al forventning”.

Øgede krav om økonomiske muskler
Udmeldingerne bekræfter det billede af branchen, som allerede i sommer blev tegnet af Licitationens analyse. Her var konklusionen, at to af tre typehusproducenter øgede indtjeningen i løbet af det seneste regnskabsår – og at denne tendens især var gældende for branchens store virksomheder.

De mindre typehusproducenter har det svært på et marked, hvor skærpede lovkrav til byggeri og dokumentation kræver en administration af en vis størrelse. Desuden har tidligere tiders mange konkurser i branchen gjort, at stadig flere typehusproducenter bruger tryghed som et tungtvejende argument i salgsprocessen.

Læs også: Typehusproducenterne deler Danmark i to

Trygheden gives ved, at kunderne først betaler for huset ved indflytning. Det er en metode, som behager bankerne, da de derved slipper for at stille garantier i det forholdsvis korte tidsrum, som selve byggeriet af huset tager. Garantien ligger i stedet hos typehusproducenten selv, og det kræver selvsagt en vis økonomisk pondus, som branchens små virksomheder ikke kan fremvise efter år med smalkost.

Branchefolk skælder ud på statistikere
Optimismen trives da også i bedste velgående hos de store typehusproducenter, som forventer, at fremgangen fortsætter i det nye år. Markedet er vågnet op efter at have ligget i dvale siden 2008, lyder meldingerne fra branchen, som Danmarks Statistik dog ikke kan bekræfte.

Det skabte en del røre i efteråret, hvor flere direktører i branchen samt Dansk Byggeris chefanalytiker undrede sig højlydt over grundlaget for Danmarks Statistiks udmeldinger.

Fremtiden vil vise, om branchefolket eller statistikerne får ret. Hos Building Supply ser vi frem til at følge og fortælle om udviklingen.

Fem virksomheder sidder på 80 pct.

Licitationen foretog sidste år en opgørelse af hussalget hos landets typehusproducenter.

Tallene viste, at et femkløver – bestående af Huscompagniet, Eurodan-huse, Danhaus, Lind & Risør og Skare Byg – stod for omkring 80 procent af salget af typehuse herhjemme i 2014. Med til historien hører, at Skare Byg i efteråret meddelte, at virksomheden nu sadler om, så der ikke længere bygges enkelthuse men i stedet sælges i større grupper.

Tallene, som både er indsamlet via rundringning, hjemmesider og årsrapporter, og som derfor skal tages med et vist forbehold, kan ses her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11