23948sdkhjf

Nu kan du få bonus for at tage en dansk lærling

Ny aftale mellem DA og LO for flygtninge får også konsekvenser for en danske elever med boglige vanskeligheder.
Arbejdsgivere vil fremover ikke alene kunne ansætte flygtninge til elevløn med en bonus på 40.000 kr. oven i for de besværligheder, der følger med. De vil også kunne ansætte en dansker, der ligesom flygtninge mangler kvalifikationer til en egentlig uddannelse i et elevforløb og få bonus i tilgift.

Det er et resultat af den aftale, der sent onsdag blev indgået mellem DA og LO. Aftalen handler primært om den såkaldte integrations-grund-uddannelse, forkortet IGU, hvorefter en asylant, der har fået opholdstilladelse, kan komme i job som elev på elevløn i 2 år med 20 ugers uddannelse

Men der findes en tilsvarende ordning for danskere, som kaldes Erhvervsfaglig Grunduddannelse (EGU), og som modellen for IGU er inspireret af.

Erhvervsfaglig Grunduddannelse (EGU), der ikke må forveksles med erhvervsuddannelserne generelt, benyttes i dag af ca. 2.500 elever og har eksisteret i et par år.

I denne uddannelse er der stor vægt på praktik og mindre på boglig lærdom. Men i ordningen kan man også blive smed eller bager, hvis man undervejs viser sig at have evnerne til det.

Denne EGU-ordning vil man nu også fremover kunne få bonus til som arbejdsgiver, hvis man tager en elev ind.

I forhandlingerne mellem DA og LO om integrationsgrunduddannelsen (IGU) har man lagt til grund, at regeringen vil fastholde sit løfte om at give virksomheder, der tager en flygtning ind på den nye IGU-ordning, en bonus på 20.000 kr. det første år og 20.000 kr. det næste, hvis flygtningen fastholdes på sit elevforløb.

Bonussen begrundes i det ekstra arbejde, der er med at integrere en flygtning.

Men denne bonus foreslår DA og LO nu også kommer til at gælde de danskere, der er på den EGU-ordning, som IGU-ordningen er inspireret af.

Der arbejder i dag godt 3.000 elever under EGU-ordningen. Du kan læse mere om den her. Erhvervsgrunduddannelse

Elevlønningerne varierer efter overenskomstområde. De starter ved 49 kr., men kan i nogle brancher være på op til 80 kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093