23948sdkhjf

Nye tiltag skal løsne byggeriets kreditklemme

I kølvandet på en ny rapport om kreditproblemerne har Dansk Byggeri fremlagt en række forslag, der skal være med til at løsne op for den uholdbare situation i byggebranchen.
Gennem længere tid har virksomheder i byggeriet klaget over, at bankerne stiller alt for store krav, når det kommer til udlån af penge.

En undersøgelse fra Dansk Byggeri har bl.a. konkluderet, at godt 20 % af byggevirksomhederne har fået nej til kredit, blot fordi de tilhører en trængt branche, og virksomhedernes udsagn bakkes nu op af en rapport fra Økonomi- og erhvervsministeriet.

Heri erkender nogle af bankerne, at der er brancher, som de er tilbageholdende med at yde kredit til. Det gælder blandt andet landbruget og bygge- og anlægsbranchen:

- Vi er tilfredse med, at det nu står på officielt papir, at der er hele brancher, som har problemer med at få lån. Rapporten viser, at der er behov for at gøre mere for at hjælpe virksomhederne med at få lån, fordi bankernes kasser er smækket i over for visse brancher. Der er behov for at få lukket den forskel, der er i risikovurderingen af bygge- og anlægsbranchen. Hvis den består, vil kreditklemmen bestå, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Staten skal være medspiller
For at løsne op for den nuværende situation har Dansk Byggeri lanceret en række forslag til, hvordan man kan lette kreditsituationen for virksomhederne. Det drejer sig blandt andet om at invitere staten indenfor, så virksomhedernes kreditværdighed ikke kun beror på bankernes vurdering:

- Det paradoksale er, at bankerne har masser af kapital. De hævder, at de mangler kreditværdige kunder og mener ikke, at bygge- og anlægsvirksomhederne lever op til kravene. Derfor skal vi kigge på, om bankernes risikovurdering er korrekt, siger Torben Liborius, som gerne ser staten i en mere aktiv rolle:

- Vi skal også se på andre muligheder fx ved at etablere erhvervsobligationer, eventuelt med staten i ryggen, som kan erstatte banklån. Sidst med ikke mindst skal det være nemmere at få garantier, og vi arbejder nu med at få andre end bankerne til at stille garantier for virksomhederne, fortsætter han.

Pilen peger også på os selv
Hos Dansk Byggeri er man således ikke i tvivl om, at bankerne har været med til at forværre situationen i bygge- og anlægsbranchen, men organisationen opfordrer også virksomhederne i branchen til at kigge indad:

- Pilen peger også på os selv. Virksomhederne skal blive bedre til at dokumentere deres kreditværdighed ved at åbne deres bøger for bankerne og holde mere kapital i virksomhederne, slutter Torben Liborius.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078