23948sdkhjf
>

Ny brancheanalyse: Rådgivende ingeniørvirksomheder løftede omsætning og tabte indtjening i 2019

Med en omsætning på 14,3 milliarder kroner i 2019 sætter de rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark en ny rekord.

Det viser den årlige analyse af regnskaber og videndata blandt rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Danmark, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, netop har offentliggjort.

Her vokser den samlede omsætning med i alt 4 pct. i forhold til året før.

Et nedslagspunkt i analysen viser, at "Byggeri" er den væsentligste enkeltsektor, der tegner sig for 42 pct. af omsætningen. "Byggeri" er samtidig den sektor, der i 2019 er vokset mest, sammen med "Miljø" (vand, affald m.v.) og "Industrielle processer".

Infrastruktursektoren er derimod gået tilbage med ca. 150 mio. kroner, og infrastruktur udgjorde i 2019 derfor blot 22 pct. af branchens samlede omsætning.

Læs også: Milliardomsætning mangler i rådgiver- og ingeniørvirksomheder

- Det er tydeligt, at vi her står med en udfordring, drevet af, at skiftende regeringer ikke er lykkedes med at forhandle en ny infrastrukturplan for perioden 2020-2030 på plads. De manglende infrastrukturplaner er et problem af to grunde. For det første får vi ikke udviklet den danske transportinfrastruktur, hvis ikke der ligger en plan. Det er et problem for samfundet. For det andet, fordi det svækker de virksomheder, der er globalt førende på infrastruktur, på lang sigt. Det er ikke kun et problem for rådgiver- og ingeniørvirksomhederne, men også for hele værdikæden af virksomheder, der følger efter rådgiverne, siger Henrik Garver, der er adm. direktør i FRI, i en pressemeddelelse.

Indtjeningen falder
På trods af, at omsætningen blandt rådgiver- og ingeniørvirksomhederne stiger, lander overskudgraden i 2019 på kun 5,7 pct. i branchen (EBIT i forhold til egenproduktion).

Det betyder, at indtjeningen er lavere end de seneste fire år, hvor den har ligget omkring 7 pct. Det er særligt de tre grupper af mellemstore virksomheder, 10-50 ansatte, 51-200 ansatte og 200-1.000 ansatte, der er årsag til den ringere indtjening på brancheniveau.

Alligevel viser årets brancheanalyse, at de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder generelt kom stærkt ud af 2019, understreger Henrik Graver.

Highlights fra FRI's brancheundersøgelse 2019:

Den globale omsætning (omsætning i Danmark, eksport fra Danmark og i datterselskaber med reference til Danmark) for FRI's cirka 250 medlemsvirksomheder var på godt 30 mia. kroner i 2019.

Eksportomsætningen udgør 2,9 mia. kroner - det svarer til 20,2 pct. af den omsætning, der skabes i de danske selskaber. Omsætningen i udenlandske datterselskaber, med reference til Danmark, var på 15,8 mia. kroner i 2019.

- De største FRI-virksomheder, som Rambøll, Cowi og Niras, er alle kommet godt ud af 2019, og det samme gælder hele striben af små rådgivervirksomheder med op til 10 ansatte. Det er grundlæggende godt for branchen, at både vækstlaget og de største spillere klarer sig igennem. Men, når hele mellemlaget er presset, så kan det ses på den samlede brancheindtjening. Og det er et problem, for det kan udfordre vækstmodellerne for rådgiver- og ingeniørvirksomheder, siger Henrik Graver.

- Med Corona-nedlukningen her i 2020 var det i høj grad også de mellemstore rådgivervirksomheder, der i særlig grad er blevet udfordret. Vi satser derfor på, at såvel det lempede anlægsloft, som de mange Landsbyggefond-projekter, der er på vej, snart bliver til rigtige projekter for virksomhederne, uddyber direktøren.

Stigende eksport
I analysen fremgår det også, at eksporten af rådgiver- og ingeniørydelser fra Danmark er stigende.

Det er ifølge FRI et udtryk for, at kvaliteten, kompetencerne og prissætningen er internationalt konkurrencedygtig. Den internationale tyngde i branchen er derfor fastholdt, og eksportomsætningen fra danskbaserede virksomheder udgør 2,9 mia. kr.

- Det er interessant at se, at fokus har flyttet sig. Der er sket et tydeligt skift væk fra politisk usikre markeder, særligt i Mellemøsten, mens vi ser en vækst i Europa, Afrika og Asien. Det er tydeligt, at grøn omstilling i kombination med stærke kompetencer inden for infrastruktur, miljø og energisystemer kan drive væksten, uddyber Henrik Garver. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.172