23948sdkhjf

Kølig modtagelse af forslag til VVS-overenskomst

Forligsmandens mæglingsforslag, som omfatter VVS-overenskomsterne, betegens som den næstbedste løsning af Tekniq og kritiseres voldsomt af Blik- og Rørarbejderforbundet.
Da det ikke lykkedes Tekniq og Blik- og Rørarbejderforbundet at nå til enighed om en ny overenskomst på VVS-området omfattes overenskomsten nu af Forligsmandens mæglingsskitse, der er blevet godkendt af DA og LO.

Læs mere: Sammenbrud i OK-forhandlinger på VVS-området

Mæglingsskitsen, som blev offentliggjort mandag den 17. marts, indeholder i store træk de samme lønstigninger og forbedringer som overenskomsten på industriens område.

Den næstbedste løsning
- VVS-branchen har brug for modernisering af overenskomsterne – navnlig på akkordområdet. Nu om dage skal der være bedre muligheder for, at virksomhed og medarbejdere selv kan finde løsninger. Ellers kommer overenskomsterne til at blokere for samarbejdet og udviklingen i stedet for at fremme det, siger adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen, blandt andet om mæglingsforslaget.

Mæglingsforslaget og udviklingen, som førte frem til det, kaldes samtidig ”kun den næstbedste løsning”.

Stem nej!
Mere klar og kritisk overfor forslaget er Blik- og Rørarbejdetforbundet, hvor forbundsformand Max Meyer anbefaler et nej.

Læs mere: VVSere nedlægger arbejdet

- Der ligger en klar indstilling fra Daglige Ledelse til hovedbestyrelsen om at anbefale et nej, siger Max Meyer til Avisen.dk.

Læs mere: VVSerne tilbage i arbejdstøjet

Et nej fra Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer får dog ikke større betydning for forligsmandens forslag, idet alle fagforbund stemmer samlet, og VVSerne kun udgør en lille procentdel.

Om mæglingsforslaget
Mæglingsforslaget, som blev offentliggjort i går mandag, indeholder generelle reguleringer på mindstelønsområdet af løn, genebetalinger, lærlingeløn og satser for løn under barsel med videre. Herudover er der givet to timers frihed med løn i forbindelse med afskedigelse, så medarbejderen kan søge vejledning i sin A-kasse/forbund. Endvidere forhøjes bidraget til uddannelses- og samarbejdsfonden med fem øre/time i hvert af overenskomstårene, og endelig skal der gennemføres en ændring af AUB-ordningen, så lærlinges udgifter til nødvendige kostskoleophold finansieres via AUB. Derimod sker der ingen regulering af hverken Rør- og Fjernvarmeprislisterne eller Landspriskuranten for Blikkenslagerarbejde.

Overenskomsterne fornyes for en tre-års periode, og der vil i 2015 ske en forhøjelse af bidraget til DA/LO’s uddannelsesfond med to øre/time, mens ATP-bidraget stiger med cirka fem procent i 2016.

Mæglingsforslaget sendes nu til afstemning i DA’s bestyrelse og til urafstemning blandt forbundene. Afstemningsresultatet skal foreligge fredag den 11. april kl. 12.30, og først på det tidspunkt ved vi, om såvel mæglingsforslaget som de aftalte overenskomstfornyelser er vedtaget, og først herefter kan der ske regulering af satserne – for de flestes vedkommende desværre med tilbagevirkende kraft.

Her kan du læse Forligsmandens mæglingsskitse af 17. marts 2014
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115