23948sdkhjf

Klumme: Nyt springvand? – Det er ikke altid lige nemt at gå til

Meget kan gå galt ved etablering af springvand. Det har Force Technology konstateret i forbindelse med en inspicering af et springvand med udfældninger for nylig.
Klumme af Jens D. Henriksen, Specialist, Force Technology

Er der noget værre end at have ofret tid og store summer på et flot springvand af smuk italiensk natursten, der skal være til stor glæde for de forbipasserende, og så løber der brune striber ned af det efter få uger?

Det var netop tilfældet på et nyt springvand, vi blev bedt om at inspicere.

Nyt springvand med udfældninger
Springvandet er opbygget af betonblokke, der står oven på hinanden i tre lag. Betonen er på alle synlige flader beklædt med sten. Den anvendte sten er en italiensk travertin af typen Travertino Classico.

Der er nu konstateret udfældninger både gennem og oven på travertinen. Udfældningerne begyndte umiddelbart efter vandpåfyldning og fortsatte først med hvidlige og efter ca. 3 ugers tid brunlige udfældninger.

Bygherren ønsker nu at vide, om det er muligt at detektere omfang og oprindelsn af udfældningerne samt at fastslå årsagssammenhæng og ansvar. Desuden blev vi bedt om at komme med forslag til udbedring af skader og beskrivelse af nødvendige tiltag samt risici ved ingen aktion såvel som ved evt. foreslåede løsninger.

Undersøgelsen
På stort set alle blokkene er der registreret udfældninger, som typisk fremkommer lokalt på de enkelte blokke ved revneplaner og lokale områder med øget porøsitet.

Udfældningerne er typisk hvidlige, men lokalt fremstår de med en brunlig farve. Der ses yderligere øget algevækst på og langs disse udfældninger. Udfældningerne har en grynet karakter, og de kunne relativt let skrabes af.

Vi anvendte elektron mikroskopi (SEM/EDX) til at analysere, hvad udfældningerne består af, og det hjalp til en opklaring af miseren.

Blødt vand forskubbede ligevægten
I forbindelse med inspektionen blev det oplyst, at der anvendes blødt vand i springvandet for at forhindre aflejringer i rørinstallationer. Ved anvendelse af blødt vand forskubber man ligevægten mellem opløst calcium i vandet og travertinen, hvilket bevirker, at der kan foregå en opløsning af travertin overfladen.

Døde alger var årsagen
Observationerne af spartlinger på overfladerne viser, at der er rigelig mulighed for etablering af sammenhængende, horisontale kanalsystemer inde i bjergarten, som kan lede vand fra det øvre kar og ud til overfladen.

Vi vurderede, at udfældninger skyldes fugt, der trænger ned gennem porøsiteter i bundfliserne og derfra gennem læggemørtelen og ud til siden af betonkonstruktionen.

Idet mange algetyper trives godt omkring pH-8, sker der hurtigt algevækst de steder, hvor der er finkornet kalcit tilstede. Når disse alger dør udskilles et farvestof, som netop resulterer i brune og rødlige misfarvninger.

Hvad kan man gøre for at mindske skaden?
På basis af det udførte opklaringsarbejde blev der anbefalet følgende forebyggende foranstaltninger:

• Hurtigst muligt nænsom afrensning af løberne og genbehandling af overfladen

• Hurtigst muligt forsegling af det øvre kar, via en membranløsning under bundfliserne, som sikrer, at der ikke trænger fugt gennem mørtellaget, som skiller betonkonstruktion og travertin.

Når disse anbefalinger føres ud i livet må man forvente, at de uønskede udfældninger stoppes, og at overfladen på travertinen forbliver fri for ny aflejringer.

Etablering af nyt springvand
Inden man går i gang med at etablere et nyt springvand, er det vigtigt at gøre sig klart, hvilket materiale der giver det udseende, man forestiller sig. Hvis man vælger natursten skal man være opmærksom på, at sten er et inhomogent materiale og ikke har en tæt overflade som f.eks. glas.

Desuden skal man afklare de fysiske og kemiske belastninger fra vejr, vand og evt. kemikalier. Det kan derfor være klogt at rådføre sig med en ekspert på området.

Kilde: Force Technology

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142