23948sdkhjf

Direktør: Iværksættere skal tage ansvar

Dansk Iværksætter Forening stiller sig som udgangspunkt positiv over for regeringens nye forslag om at gøre det billigere at starte nye virksomheder.
Det skal kun koste et symbolsk beløb på 1 krone at starte et såkaldt iværksætterselskab, mens kapitalkravet ved anpartsselskaber skal nedsættes fra 80.000 til 50.000 kr.

Forslaget, der blev fremsat tirsdag af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, kaster nu roser af sig til SF’eren fra en lidt sjælden kant.

- Der er god grund til at rose regeringen for tiltaget og for at have lyttet til erhvervslivet i en svær tid. Lovforslaget vil gøre det lettere for folk at starte virksomheder op, og det skal blive spændende at følge udviklingen i fremtiden, siger Jakob Engel-Schmidt, der er direktør i Dansk Iværksætter Forening, til Building Supply.

Små og mellemstore virksomheder er vigtige
Han erkender samtidig, at en vedtagelse af lovforslaget vil stille øgede krav til kommende iværksættere, hvis ikke branchens rygte som helhed skal lide skade.

- Hvis man starter en ny virksomhed op med en krone på lommen, sender man måske ikke det mest seriøse signal. Derfor skal vi også appellere til, at man tænker sig grundigt om, inden man kaster sig ud et eventyr. Det er vigtigt, at vores medlemmer selv viser det nødvendige ansvar, fastslår Jakob Engel-Schmidt.

Indeholdt i lovforslaget er også, at kapitalkravet til anpartsselskaber falder fra 80.000 til 50.000 kr., og selv om Jakob Engel-Schmidt ikke tror, at det nødvendigvis vil forhøje antallet af vækstvirksomheder på den korte bane, ser han alligevel positive muligheder i ændringen.

- Vi ved, at det kun er cirka 1.500 af de nystartede virksomheder, som efter fem år har fem eller flere ansatte, og at det er under 100 af de nystartede virksomheder, der bliver til vækstvirksomheder. Men det betyder ikke, at enkeltmandsvirksomhederne ikke bidrager positivt til samfundsøkonomien, for man skal huske på, at 98 procent af virksomhederne i Danmark er små og mellemstore virksomheder, pointerer Jakob Engel-Schmidt.

Der blev i 2012 startet cirka 18.000 nye virksomheder op, hvilket er lavere end i det ultimative kriseår 2009.

Fakta: De nye iværksætterselskaber
• Ifølge lovforslaget skal det være muligt at oprette en ny form for selskaber i form af såkaldte ”iværksætterselskaber” (IVS).

• Samtidig udfases muligheden for at stifte de såkaldte S.M.B.A.’er med virkning fra 1. januar 2014.

• Det bliver muligt at stifte IVS’er med en kapital på ned til 1 kr. Dette selskab kan så omregistreres til et ApS, når der er opbygget en kapital på 50.000 kr.

• Der skal indtil da henlægges 25 % af det årlige overskud i en særlig reserve, og selskabet kan ikke udbetale udbytte, før der er opbygget en kapital på 50.000 kr.

• Et iværksætterselskab skal benytte betegnelsen iværksætterselskab eller IVS i sit selskabsnavn.

• Inspirationen til iværksætterselskabet er hentet fra Tyskland, hvor man i 2008 introducerede selskabsformen "Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt)" - også omtalt mini-GMBH eller 1-euro-GMBH, der anvendes i betydeligt omfang i Tyskland.

Læs hele lovforslaget her.

(Kilde: FSR – danske revisorer)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079