23948sdkhjf

Tag-akademi skal sikre bygbare tagløsninger i dansk byggeri

På Aalborg Tekniske Skole har man i løbet af det sidste halve år udviklet et helt nyt koncept, der ikke er set før i Danmark. Et såkaldt Tag-akademi, der er udsprunget af ønsket om at nedbringe det høje tal for fejl og mangler, der i dag findes i byggeriets tagkonstruktioner. Bag tiltaget står i øjeblikket Aalborg Tekniske Skole, tagproducenten Komproment, Byg-Erfa, DUKO og Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse.
Building Supplys nyhedsredaktør har været et smut forbi Aalborg Tekniske Skole for at mødes med teamleder for bygge & anlæg Kim Knudsen samt faglærer og projektkoordinator Søren Christensen. Mødet var på foranledning af de to repræsentanter fra Aalborg Tekniske Skole, og formålet med mødet var at kaste lys over et ganske nyt projekt, som de to venter sig meget af.

Et tag-akademi, der skal bidrage til udviklingen og formidlingen af optimale og innovative tagløsninger og herigennem nedbringe det høje tal for fejl og mangler i byggeriet.

- 86% af alle tage har fejl eller mangler i undertaget og der bruges årligt 15 - 17 mia. kr. årligt på byggeskader her i landet. Samtidig har det vist sig at godt 44% af alle retssager omkring fejl og mangler er fikseret omkring taget. De tal vil vi gerne være med til at gøre mindre, fortæller Søren Christensen.

- Tagakademiet skal være med til at skabe en sammenhæng mellem forskningen på universitetsniveau og den praktiske anvendelse. Vi sætter fokus på hele værdikæden lige fra den projekterende over den udførende til kunden, samt udvikler og tester løsninger sammen med leverandører til branchen, som efterfølgende også omsættes til kurser supplerer Kim Knudsen.

Kunde- og produkttilpasset kursusforløb
Tag-akademiet vil gennem undervisning og kursusforløb styrke producenter, leverandører og professionelle brugeres kendskab til bygbarhedsløsninger inden for tagbyggeriet.

- Siden jul har vi haft 200 kursister – og det er alle – lige fra lærlinge til svende og mestre, der har været her. Vi underviser i montage af tagvinduet, banevarer og faste undertage, fortæller Kim Knudsen.

Tag-akademiet henvender sig til branchen generelt, men kurserne tilpasses de enkelte firmaer og rettes mod de produkter, der anvendes her. På den måde kan man sikre, at selv den dårligste håndværker kan levere et kvalitetsprodukt og en solid tagløsning.

Certificeringsordning eller kvalitetssikringssystem
Drømmen hos både Kim Knudsen og Søren Christensen er, at tag-akademiet på sigt kommer til at fungere som en blå-stempling.
- At det kunne blive en form for certificeringsordning eller kvalitetssikringssystem, arbejder vi hen imod, siger Søren Christensen.

Fremtiden for tag-akademiet ser da også lys ud, for i styregruppen bag sidder indtil videre store kapaciteter som DUKO - Dansk Undertagsklassifikationsordning, den danske tagproducent Komproment, Aalborg Tekniske Skole og Byg-Erfa, og andre er på vej.

På sigt satses der også på at blive medskrivere på en del af de Byg-Erfa-blade, der omhandler tagkonstruktioner og undertage.

Showrroom & udvidelse af programmet
For at vise at man mener det alvorligt, har Aalborg Tekniske Skole indrettet et showrroom, hvor enhver med interesse i tagkonstruktioner og undertage kan komme og se, hvordan en rigtig tagløsning ser ud.

- I dag fokuserer vi på undertage, men vi vil gerne på sigt udbygge tagakademiets program til også at omfatte overtaget, isolering, dampspærre, kviste, indbygning, påbygning og tagvinduet. Der er jo allerede en del overlap, som det ser ud i dag, siger Kim Knudsen.

Den danske byggebranchen er da heller ikke helt afvisende overfor projektet. På Byggeri 2008 mødte man stor entusiasme rundt omkring på standene. Så Kim og Søren klør på med krum hals og forventer, at arbejdsgruppen bag projektet i hvert tilfælde er dobbelt så stor inden sommer. For som de begge to siger.

- Alle er velkomne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094