23948sdkhjf

Bedrageri for 20 millioner: Aarhus Kommune politianmelder medarbejdere i boligforening

Opdateret den 7. april 2021 kl. 10:00 med link til advokatundersøgelsen samt udtalelser fra Østjysk Boligs bestyrelsesformand, Katja Hillers.  

Aarhus Kommunes tilsyn med de almene boligforeninger har tirsdag overdraget en advokatundersøgelse til Østjyllands Politi, der afslører, at flere medarbejdere i boligforeningen Østjysk Bolig kan have begået bedrageri, mandatsvig og modtaget returkommission for op imod 20 mio. kr. 

- Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt, siger Bünyamin Simsek, som er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og ansvarlig for tilsynet med de almene boligforeninger, i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune. 

Sagen har kørt, siden kommunen i oktober 2020 meldte direktøren for Østjysk Bolig til politiet for mandatsvig, og bad boligforeningen bortvise ham fra sin stilling. På daværende tidspunkt havde tilsynet kendskab til sager, hvor direktøren uretmæssigt kan have foretaget private indkøb på beboernes regning for mere end 370.000 kr.

Men den nye advokatundersøgelse, som tilsynet har sat i værk, afslører nu, at der kan være tale om sager i Østjysk Bolig i en helt anden størrelsesorden.

Formand er rystet over svindlens omfang 

Af hensyn til politiets efterforskning bliver en række detaljer i undersøgelsen ikke offentliggjort, men undersøgelsen konkluderer, at flere medarbejdere i boligforeningen kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 mio. kr. 

Samtidig viser advokatundersøgelsen, at der kan have været praktiseret systematisk returkommission med en storleverandør til boligforeningen i et omfang på mere end 7 mio. kr. 

Formanden for Østjysk Boligs organisationsbestyrelse, Katja Hillers, er også rystet over konklusionerne i advokatundersøgelsen.

I en pressemeddelelse, der også er sendt ud til alle Østjysk Boligs beboere, skriver Katja Hillers, at "hun er rystet over omfanget af den svindel, undersøgelsesrapporten beskriver, er foregået i årene 2011-2020".

- Da vi i efteråret blev gjort opmærksom på, at der formentlig var noget helt galt, havde jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, at det drejede sig om et beløb på næsten 20 millioner kroner. Det svarer til ca. 7.000 kroner pr. bolig. Det er et kæmpestort svigt, da det jo er os beboere i Østjysk Bolig, der er blevet besveget for disse ufatteligt mange penge. Jeg er både vred over og ked af, at det her har kunnet lade sig gøre, og at det delvist er sket på min vagt som formand i Østjysk Bolig, skriver hun. 

- Politiet har fået den fulde rapport, og de er i gang med at vende hver en sten. Vi er selvfølgelig behjælpelige i det omfang, der er behov for det. Vi håber og forventer, at alle, der har bidraget til denne svindel, vil blive stillet til ansvar, lyder det videre. 

Østjysk Bolig skriver videre, at de "hurtigst muligt" vil indkalde repræsentantskabet til et ekstraordinært møde. Katja Hillers oplyser, at hun her vil stille sit formandsmandat til rådighed, og at bestyrelsen vil anbefale, at der skal vælges en ny revisor.

- Vi tænker naturligvis allerede på, hvordan vi kan lave en tabsbegrænsning for vores beboere, ved brug af for eksempel vores forsikringer og erstatningskrav, men det er for tidligt at sige mere om, skriver Katja Hillers afslutningsvist.

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har nedsat en arbejdsgruppe sammen med byens 13 almene boligforeninger, der skal sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt, og at beboerdemokratiet kan fungere optimalt.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt at få yderligere kommentarer fra Østjysk Boligs konst. direktør, Mariane Toft-Dallgaard, men hidtil uden held.

Bedrageri og mandatsvig for op mod 20 mio. kr. 

Advokatundersøgelsen har fundet mistænkelige forhold i boligforeningen, der omfatter kontantoverførsler til uvedkommende private bankkonti for samlet 9,3 mio. kr., privatlignende udgifter til for eksempel restaurationer og dyre vine afholdt for boligforeningens regning for 2,2 mio. kr., private udgifter skjult i boligforeningens byggeregnskaber for 1 mio. kr. og slutteligt de mistænkelige indbetalinger fra en storleverandør på 7,4 mio. kr., som blandt andet er gået til at balancere diverse konti i Østjysk Bolig, der var benyttet til at dække private udgifter.

I alt er der tale om 19,9 mio. kr., hvoraf nogle af beløbene kan dække over de samme transaktioner.

Derfor er det samlede beløb skønsmæssigt opgjort til mellem 15-20 mio. kr. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11