23948sdkhjf

Trusler, forskelsbehandling, løndumping, og mørklægning af arbejdsulykke: Ny rapport afdækker hårde forhold

De over 25.000 migrantarbejderne i den danske bygge- og anlægssektor er ifølge ny undersøgelse overrepræsenterede i de farligste underbrancher

En ny og omfattende interviewundersøgelse fra Aalborg Universitet af migrantarbejdernes arbejdsmiljø og sikkerhed afslører, at der stadig er lang vej mod ordnede forhold i dele af den danske bygge- og anlægsbranche.

Trusler, forskelsbehandling, løndumping, et enormt arbejdspres og mørklægning af arbejdsulykker. Det er hverdag for mange af de stadig flere udenlandske bygningsarbejdere i Danmark.

I dag er der over 25.000 migrantarbejderne i den danske bygge- og anlægssektor, og de er ifølge rapporten overrepræsenterede i de farligste underbrancher i byggeriet så som beton- og nedrivningsbranchen.

Samtidig sættes migrantarbejderne ofte til det mest beskidte, farlige og krævende arbejde på byggepladserne.

Hovedpointer i undersøgelsen

  • Undersøgelsen bygger på interviews med 84 migrantarbejdere fra 13 forskellige lande, primært Øst- og Sydeuropa, samt interviews med 37 faglige informanter, herunder arbejdsmiljøkonsulenter mv. hos arbejdsgivere, tilsynsmyndigheder, bygherrerepræsentanter, fagforeningsansatte, byggepladsbesøg samt et litteraturstudie.
  • I bygge- og anlægssektoren er antallet af migrantarbejdere de seneste ti år næsten tredoblet til godt 25.000 fuldtidsbeskæftigede i 2023. Stigningen skyldes især migrantarbejdere fra nye EU-lande og de senere år også migrantarbejdere fra tredjelande uden for EU.
  • Migrantarbejdere er overrepræsenterede i de fagligste underbrancher i byggeriet, herunder nedrivning af byggeri og varetager i høj grad de farligste og mest krævende job på byggepladserne.
  • Fra 2016 til 2022 udgør migrantarbejdere ca. 37 pct. af alle dødelige arbejdsulykker, men udgør kun ca. 12 – 13 pct. af den samlede beskæftigelse i samme periode.
  • Migrantarbejderes arbejdsulykker underrapporteres både på skadestuer og især blandt arbejdsgiveres lovpligtige anmeldelser via EASY-registeret. Det estimeres, at ca. kun hver femte arbejdsulykke for migrantarbejdere fra nye EU-lande registreres.
  • Migrantarbejderne oplever et enormt arbejdspres, hvor de forventes at arbejde hurtigt, mange timer og uden nødvendige pauser.
  • Migrantarbejderne oplever manglende instruktion fra arbejdsgivere og bekymring om deres ve og vel, hvor økonomi og tidsplaner er vigtigere end sikkerhed og helbred.
  • Migrantarbejderne beretter at arbejdsmiljøindsatserne ofte har formel karakter, som ikke er beregnet til at gøre en reel forskel for sikkerhed og arbejdsmiljø.
  • Migrantarbejderne oplever en høj grad af ulighed og forskelsbehandling set relativt i forhold til danske lønmodtagere. Det gælder bl.a. forhold som løn, arbejdstempo, arbejdstid samt allokering af det dårligste og farligste arbejde.
  • Migrantarbejdere, der er mest tilfredse med deres arbejdsmiljøforhold, har ordnede lønforhold, danske kollegaer, normale arbejdstider, modtager grundig instruktion og udfører opgaver, der passer til faglig kunnen. De bliver heller ikke presset på arbejdstempoet.

Kilde: 'Migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen', Aalborg Universitet

Derfor rammes migrantarbejderne også oftere af alvorlige arbejdsulykker, men kun omkring hver femte ulykke anmeldes til myndighederne, anslår undersøgelsen, som bygger på mere end 120 interviews med migrantarbejdere samt en række fagpersoner inden for byggeri og arbejdsmiljø.

En af forskerne bag rapporten, Laust Høgedahl, som er lektor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, mener, at der hersker en frygtkultur på byggepladserne, som medfører, at migrantarbejderne ofte finder sig i horrible forhold.

Rapporten fremhæver også, at migrantarbejdere, som er ansat i udenlandske virksomheder, oplever de værste arbejdsmiljø- og sikkerhedsproblemer. Her er det især fraværet af danske kolleger, som spiller negativt ind.

Læs meget mere på Building Supplys søstermedie Licitationen - Byggeriets Dagblad:

'Dybt rystende': Ny rapport tegner grumt billede af migrantarbejderes liv på danske byggepladser

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125