23948sdkhjf

Injektionsmørtel har solidt tag i dansk byggeri

Håndværkere og gør-det-selv-folk er blevet meget flittige til at bruge injektionsmørtel til at forankre tunge emner i letklinkerbeton og gasbeton m.m., ligesom den særlige mørtel anvendes til at fastgøre emner tæt ved kanter, hvor underlaget ellers risikerer at sprække.
- Alene sidste år voksede Fischers salg i Danmark af injektionsmørtel med 78 procent, fortæller projektchef Ulrik Nielsen fra Fischer i Danmark, der er en af de førende udbydere af befæstigelse, som omfatter injektionsmørtel, skruer og frem for alt dübler (plugs), som Fischer er allermest kendte for.

Han anslår, at der i dag bliver solgt en million patroner injektionsmørtel om året i Danmark og forklarer fremgangen med, at mørtel har en række fordele i forhold til andre løsninger:

- Injektionsmørtel kan bruges til et væld af opgaver og giver en meget høj bæreevne, så tingene sidder ordentligt fast. Det kan bruges meget tæt ved kanter uden at skabe sprækker, fordi mørtlen så at sige støber gevindstangen ind i underlaget. Det er noget nær det eneste, der fungerer ordentligt som befæstigelse i letklinkerbeton og letvægtselementer af gasbeton til skillevægge.

Løbende produktudvikling har desuden gjort injektionsmørtel lettere at bruge:

- Mørtlen er blevet mere flydende og dermed nemmere at sprøjte ud. Der er kommet systemer til gør-det-selv-folket, hvor de to komponenter i mørtlen automatisk blandes i det rette forhold ved brug af en almindelig, kraftig fugepistol, forklarer Ulrik Nielsen.

Hurtigt hærdende vinterversion
Det sidste nye er, at Fischer er på vej med en vinterversion til det professionelle marked, som kan bruges i ned til minus 15 grader kolde byggeelementer.

Generelt hærder injektionsmørtel langsommere ved lave temperaturer. Men det er lykkedes Fischer at udvikle en mørtel, som nedbringer hærdningstiden ved eksempelvis 5 grader fra 180 til 45 minutter.

- Det giver langt mere acceptable hærdningstider ved byggeri om vinteren og vil betyde endnu større udbredelse af injektionsmørtel, fordi byggebranchen bruger alle årets måneder til at holde trit med den store efterspørgsel, vurderer projektchef Ulrik Nielsen fra Fischer.

Fakta om injektionsmørtel
Injektionsmørtel består af styren-fri hybrid-mørtel og er velegnet til at forankre maskiner, gitre, porte, håndlister, konsoller, rørledninger, sanitet og kabelbakker i beton, natursten, massive mursten, massiv kalksandsten og alle typer letbeton. Forankringen sker uden ekspansion i underlaget. En åbnet patron kan anvendes flere gange.

Injektionsmørtel kan sprøjtes ud med en almindelig kraftig fugepistol såsom HandyMax, som fås i diverse byggemarkeder. Det er den løsning, private oftest vælger. Håndværkere vil nok snarere bruge en professionel manuel injektionspistol eller en pistol drevet af batterier eller trykluft.
Fakta om Fischer
Med en omsætning på over 3,6 milliarder kroner og datterselskaber over hele verden er Fischer en af verdens førende producenter af befæstigelsesmateriel. Som en innovativ virksomhed udvikler og lancerer Fischer konstant nye produkter. Det mest kendte Fischer-produkt er nok den klassiske grå S-dübel, der blev opfundet af Artur Fischer i 1958. Den er i dag verdens mest solgte - og kopierede - dübel.

Fischers produktprogram dækker enhver form for befæstigelsesmateriel til såvel gør-det-selv manden og den professionelle håndværker. Fischer har desuden leveret specialprodukter til Storebæltsforbindelsen, Øresundstunnellen og Metroen i København.


Fischer a/s står for salg, markedsføring, lager, distribution og teknisk rådgivning i hele Norden og flyttede i 2006 ind i et nybygget domicil på Sandvadsvej 17 A i Køge, der rummer både lager, kontorer og demofaciliteter. Læs mere på www.fisherdanmark.dk .

Kilde: Fischer A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079